A scribble of my mind and heart.....

Sunday, January 23, 2011

FOLK ART

Hari Ahad 23 hb ada kursus Folkart di Pearl View Hotel Seberang Jaya, started at 10 Am and last until 5 PM. I went there with Soleh (Solehah Arsyad, my ex-school mate), dia yang ajak actually...so, disebabkan aku pun minat bebenda kretif lagu ni dan memang berminat nak belajar...aku on ajer la. Yuran tu boleh tahan gak ler...pejam mata ja.

Kursus ni diajar oleh Encik Zahir dari KL, he wrote books on creative arts and been organising this types of courses all over Malaysia. It was very fun and interesting, infact...tak terasa pun masa berlalu.


Meja kerja dengan berus dan kaler, gaya artis profesional..hehe...


First step sapu sealer, keringkan dan coat the first layer dan keringkan, buat 3 layer...setiap kali kena tonyoh dengan sand paper.


Then kena belajar macam mana nak buat brush stroke untuk kelopak bunga ros tu, hehe...terkehel jugak la tangan dengan urat kepala dok pulun...nampak mudah tapi untuk first timer macam aku ni...payah la sikit.


Ini ler hasilnyer bila dah dipindahkan atas board yang siap di bubuh coating tadi. Ok gak la hasil keras tangan aku ni...tapi En Zahir kata...tak cukup tone kaler.


Half way through...ni ler hasilnyer, tak sedar dah pukui 5 PM, time to go home...Kena sambung sendiri dekat rumah, ada banyak lagi nak kena buat ni....


This is how the end product supposed to be, ni Encik Zahir punyer lah...cantik kan...

Setakad ni, belum sambung lagi apa yang tertinggal hari tu, belum ada masa la...Tapi dah beli few items yang berkenaan...nanti nak buat juga. Cuba mengasah bakat yang terpendam ker tenggelam pun tak tau la...

Alhamdulillah, dengan menyertai course ni, dapat berkenalan dengan blogger2 creatif arts kat penang...nanti aku letakkan link depa...so far belum sempat nak pi melawat umah depa yang semestinya cantik.

" When you learn to paint, your horizons magically expand into a world of color and creation. Decorative painting is as easy as A, B and C, but it takes practice and determination to learn the essentials. When you do, the joys of painting are yours forever." Priscilla Hauser

4 comments:

EL MARIACHI said...

wauuuuu...fantastic cik packy....

Packy @ Mawar Merah said...

Mr Mariachi,
Thanks...arts are my passion, nanti kalau nak tempah boleh ler..hehe ( belum paper dah berangan nih).

rinn said...

salam..mmg cantik pic cottage nie,,suka sangat tapi saya tak berseni....huhuhuhuhu sedihhh

Packy @ Mawar Merah said...

rinn..
Haha...saya pun tak berapa seni sgt. Tapi minat sesangat...tu yang gagah nak buat jugak...

awesome comments