A scribble of my mind and heart.....

Thursday, April 10, 2014

SOMETHING I DRAW

This is something I draw using Paint. A Red Velvet Cupcake... my favorite!


Haaa... ni ada lagi satu, special untuk Kak Ida yang turunkan komen kat box.


Dan epal hijau yang mujurlah still nampak seperti Apple, bukan buah jambu...



Photobucket

Friday, March 21, 2014

PRAY FOR MH370

Terkesan dengan apa yang menimpa MH370 khasnya dan Malaysia amya...hati rasa sedih sungguh. Membaca spekulasi-spekulasi tidak bertanggung jawab juga buat hati sedih. Melihat rakyat Malaysia sesetengahnya yang mengkritik negara sendiri juga sedih. Saya ni bukanlah penyokong kuat kerajaan... cuma saya rasa adalah tidak patut kita sama2 mengutuk apa yang orang di atas sana lakukan...

Macam bila bapak kita buat salah, kita pakat2 ikut orang kutuk bapak kita. Macam tak kenalah kan? Walaupun kita tahu babak kita tu kadang2 tak berapa betoi jugak... entahlah. Itu pendapat saya la, orang lain saya tak tau.

Tadi ada baca apa yang Mufti Ismail Menk tulis pasai MH 370... Jom sama-sama kita renungkan. At this time of crisis, we should be together holding hand, not blaming each other and show the world how bad our country is... kankankan?



Ini pulak, something I try to write. Sekadar nak meluahkan rasa hati tentang apa yang berlaku... poem pendek belasahan.


Jom berdoa semoga Allah hijabkan segalanya dan persoalan terungkai.

Photobucket

Saturday, March 1, 2014

LAMA TAK MENULIS

Dah lama tak turunkan sebaris dua kat sini. Mood saya sudah terbang... hari ni teringat nak buang sawang kat blog. Nak share tentang petua...

1. Petua kecantikan


Ini petua pemberian kawan saya, katanya... boleh muluskan muka, jom kita pakat2 try naa....

Petua hari ini hanya bahan dari dapur.....Untuk mengurangkan bintik hitam dan melembutkan kulit serta menyerikan muka......serbuk soda bikarbonat.......caranya:. 
1. Basahkan muka dengan air suam2 kuku sehingga rata.... 
2. Campurkan sedikit serbuk soda ini bersama pencuci muka(jenis pencuci muka ikut kesesuaian)diatas tapak tangan sehingga sebati bersama beberapa titik air...... 
3 Terus oleskan di muka seperti amalan mencuci muka selama 30 saat...... 
4. Bilas dengan air biasa sehingga bersih.... 
5. Lapkan dengan tuala bersih..........amalkan penggunaan soda ini 3 kali seminggu..seeloknya pada waktu sebelum tidur,sebelum menggunakan toner dan pelembab muka...Selamat mencuba.

Sebenarnya soda bicarbonate ni banyak kegunaannya... macam2, kalau nak try yang selebihnya, klik kat
Sini

Photobucket

Monday, February 10, 2014

DOODLE...

Godek2 pakcik Gugel, belajar lukis doodle... lepas tu hook. Asala ada kertas kosong jer, nak mendoodle. Ni antar doodle yang dah berjaya dihabiskan...

First trial - Doodle the cats
As usual, kucing tu kan kesukaanku...



Doodle me


Doodle the dreams




Photobucket

Wednesday, January 15, 2014

BENEFIT OF GREEN TEA


Saya baru mula minum green tea... dan rasa okay. Tak adalah tak sedap sangat. Kira boleh minum le. Mula minum sebab membaca about all the benefits of green tea. Planning to make it a habit. Selain green tea tu, saya buat ice cube lemon dan masukkan satu dua kiub dalam green tea saya. Okylah... rasa lebih lawas dan badan lebih ringan...

Jom tengok kebaikan green tea...

1. Help lose weight
Green tea increases the metabolism. The polyphenol found in green tea works to intensify levels of fat oxidation and the rate at which your body turns food into calories.

2. Prevents Diabetes
Green tea apparently helps regulate glucose levels slowing the rise of blood sugar after eating. This can prevent high insulin spikes and resulting fat storage.

3. Reduces Chances of Heart Disease
Scientists think, green tea works on the lining of blood vessels, helping keep them stay relaxed and better able to withstand changes in blood pressure. It may also protect against the formation of clots, which are the primary cause of heart attacks.

4. Helps Prevent Esophageal Cancer
It can reduce the risk of esophageal cancer, but it is also widely thought to kill cancer cells in general without damaging the healthy tissue around them.

5. Reduces Cholesterol
Green tea reduces bad cholesterol in the blood and improves the ratio of good cholesterol to bad cholesterol.

6. Reduces Chances of Alzheimer’s and Parkinson’s
It is said to delay the deterioration caused by Alzheimer’s and Parkinson’s. Studies carried out on mice showed that green tea protected brain cells from dying and restored damaged brain cells

7. Prevents Tooth Decay
Studies suggests that the chemical antioxidant “catechin” in tea can destroy bacteria and viruses that cause throat infections, dental caries and other dental conditions.

8. Helps Lower Blood Pressure
Regular consumption of green tea is thought to reduce the risk of high blood pressure.

9. Helps Relax
Theanine is an amino acid naturally found in tea leaves. It is this substance that is thought to provide a relaxing and tranquilizing effect and be a great benefit to tea drinkers.

10. Has Anti-viral and Anti-bacterial Properties
Tea catechins are strong antibacterial and antiviral agents which make them effective for treating everything from influenza to cancer. In some studies green tea has been shown to inhibit the spread of many diseases.

11. Improves Skin Quality
Green tea can apparently also help with wrinkles and the signs of aging, This is because of their antioxidant and anti-inflammatory activities. Both animal and human studies have demonstrated that green tea applied topically can reduce sun damage.

Sources : Here


Photobucket
awesome comments