A scribble of my mind and heart.....

Wednesday, August 13, 2014

KAYA DAN SENANG


Pelajaran hari ini...

Tiap-tiap hari berurusan dengan orang, tak dapat tidak... kita akan dapat banyak pengajaran. Bergantung kepada macam mana kita nak ambik iktibar. Hari ni, saya belajaq something dari customer...

Saya panggil dia Ki, tiap kali dia mai, dia memang suka sembang. Kebetulan hari ni, saya pelawa dia makan buah dokong. Cerita punya cerita, ada customer tolak pintu.

Ki : Apa saja orang ni beli, saya bayaq.(Belum apa-apa, Ki dah bagi arahan.)

Saya musykil. Lelaki yang masuk tu, selalu jugak mai beli sabun dan ubat untuk masalah kulit dia. Dia naik beskat, kalau tak silap... dia kerja tukang kebun kat sekolah.

Lepas customer tu beli barang, sayapun cakap yang semua barang dia, orang sebelah saya nak bayarkan. Punyalah hepi orang tu. Dia ucap terimakasih dan bersalam dengan Ki.

Saya : Kenai ka?

Ki : Kenai macam tu macam tu saja... Kalau nak tau, dialah orang yang paling kaya dan paling senang...

Saya : ( Heran sebab dia naik beskat saja) Awat? Dulu2 dia asai kaya ka?

Ki : Dak aih, dia orang paling kaya sebab dia kaya pahala. Dan dia paling senang sebab sentiasa ada masa untuk pi jemaah kat mesjid. Tiap-tiap haghi 5 kali tak pernah miss... walaupun hari hujan.

Ada orang kereta besaq tapi tak dan nak pi masjid, ada orang sibuk keja sampai tak dan nak pi mesjid ( tang ni macam kena penampaq kat muka seniri). Tengok tadi masa dia salam, dia salawat kat Rasulullah, tambah kaya pahala dia...

Saya : (Angguk kepala) Saya ingatkan kaya dunia...

Ki : kaya dunia nak buat apa? Nak bawa ke mana?

:: Hari-hari ada pelajaran baru, Dan pelajaran tambahan... saya kena cuba kenai kastemer saya...

Lebih baik miskin bertaqwa daripada kaya tetapi berlumuran dosa....

Photobucket

Saturday, August 2, 2014

I SUPPORT GAZA




Salam...

Lama tak menulis. Dah hilang touch untuk menulis... tapi saya masih hidup. Still alive and kicking. Cuma lately, banyak masalah melanda dan mood menulis saya... ke laut. Apapun dugaan, kepayahan saya sudah tentu hanya 10 persen jika dibandingkan dengn penderitaan rakyat palestin. 

Setiap hari membaca update Aman Palestin dan Aqsa Syarif tentang Palestine, hati saya menangis. Melihat dunia membutakan mata dan memekakkan telinga... membuatkan saya sedih. Kita tak berdaya untuk berjuang bersama mereka... kita hanya mampu berdoa dan menyatakan sokongan kita...


You don't have to be Muslim to stand up for Gaza, you just have to be human!!!
Photobucket

Friday, May 16, 2014

POEM : RESAH IBU



Hari ini, kata ibu, 
dalam genang airmata di kedut usia,
Dia rindu pada ayah...
Rindu pada masa lalu,
pada rumah yang hanya tinggal sejarah,
pada kampung sudah berubah wajah,
pada tok, dan pada tokwan

Dalam getar bibirnya mengungkap rindu
Ibu mahu pulang...
ke suatu waktu yang di luar mampu
ke suatu ketika yang di luar batas masa

Rindu ibu dan pintanya...
diluar daya
mengundang basah mata
dan terkilan rasa...

Saya sayang mak ketat-ketat
Photobucket

Thursday, May 1, 2014

VIDEO KELAKAR

Jalan2 kat Youtube cari video ni... kelakarlah...




Photobucket

Wednesday, April 30, 2014

MAK


Sejak tak berapa sihat 2 minggu kebelakangan ni, ingatan mak tak berapa elok. Mak asyik nak balik rumah dia ( maybe mak membayangkan rumah dia zaman muda dulu- tanda2 senile). Kadang2 mak ok, kadang2 tak...

Semalam, again... mak tak boleh tidur. Cuba off lampu, kut2 mak nak tidur. Tapi mak pusing2 pegang2 kak mun then pegang2 saya...

Bila mak pegang Kak Mun, Kak Mun tanyalah...

Kak Mun : Mak pegang sapa ni?
Mak : Sapa tak tau... oghang hak dekat2 sini saja kut...
( Sejak siang dia tak ingat Kak Mun, tu yang buat Kak Mun sedih)

Selain saya dan Kak Mun, Tok Ah Syuhada pun tidur kat rumah juga, tapi masa tu dia dah bersiul, dah sampai Amareka...

Saya menyampuk kat sebelah depa...
Saya : Mak tak kenai ka sapa tu?
Mak : Tak tau...
Kak Mun : Cuba suluh hak dok bercakap tu, kenai dak sapa? ( dia maksudkan saya)
Mak ambik torch light, dan suluh muka saya, masa tu... saya sengih baik punya, saja jer nak usik mak...
Kak Mun : Ha... sapa dia tu?
Mak : Tah! Beghuk Mak Ye mana tak tau....

Erk! Dalam-dalam tak ingat... sempat juga mak pekena saya... nak gelak pun ada, sedih pun ada...



Photobucket
awesome comments