A scribble of my mind and heart.....

Saturday, September 4, 2010

NOSTALGIA NAK RAYA

Rindu Ayah.

Lagi2 pasal nostalgia...ada kawan aku cakap, aku dan nostalgia...selari. Tapi aku memang suka kenangkan masa kecik, masa susah dan memory manis dengan arwah ayah, especially...bila dekat nak raya. Rindu sangat kat ayah..rindu serindu-rindunyer...walaupun dah 5 tahun ayah kembali menemui penciptanya, hari2 yang berlalu tu...mesti ingat kat ayah.

Masa kecik2 dulu, kalau nak raya..apa saja baju yang ayah pilih, terima jer. Walaupun kadang2 warnanya tak berkenan sangat...aku masih ingat baju kembang warna hijau tua pekat. Yang makin buat kontra bila aku pakai baju tu, ialah aku dulu hitam belete'k...bayangkanlah....


Kalau nak beli kasut pulak..ayah ada caranya nak menentukan saiz, maklumlah anak ramai, mana boleh angkut semua bawa pi shopping. Jadi, ayah akan ambil tali rafia, ukur dari pertengahan lima jari tu, sampai pertengahan belakang tumit. So, tiap2 kali nak beli kasut...pakai bawa tali rafia jer, tak payah bawa orangnyer, dan tak pernah ler bila beli tu, jadi tak muat...semua OK jer. Funny pulak bila ingat, sedih pun ada...rasa bergenang airmata aku nie....

"My father, when he went, made my childhood a gift of a half a century."

Cookies Raya.

Lagi 5 hari nak raya...aku baru siap 4 jenis cookies jer, yang biasa2 jer...sebab aku pun orang biasa....

Selain Semperit, dah buat Ma'amur, Mazola dan Badam....raya tahun ni bertekad nak berbelanja secara berhemah...tak akan beli biskut raya yang canggih-canggih tu. Full stop.

4 comments:

~SukEMakAn~ said...

sedeynya!

Packy @ Mawar Merah said...

Thanks..memang sedih bg sayer, bila ingat arwah ayah.

Nabella said...

Aku pulak..abah ku meninggal zaman aku kekanak..terasa sgt2..sbb bila dia tiada..kami beraya ala kadar..biasanya abah akan bawak aku pi pilih baju raya yg aku berkenan...sedey..sob..sob..sob..

Packy @ Mawar Merah said...

Cikna...tu lah memang sedey kan!, I miss him everyday...in every aspect.

awesome comments