A scribble of my mind and heart.....

Monday, October 11, 2010

YANG MUDAH..YANG PAYAH...


Pernah baca something like this, dalam majalah Anis, tapi tak ingat keluaran bila....then Yati emel nie....Jom renungkan.....

Nak menderma rm 10 ke tabung masjid atau bersedekah rasa begitu besar, sedangkan kita sanggup berhabih beratus dan beribu ringgit di supermarket.

45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir dan bermunajjat, sedangkan ia menjadi pendek untuk pertandingan bolasepak, menonton TV dan berhibur.

2 jam berada di Masjid dirasakan terlalu lama, sedangkan ia berlalu terlalu cepat saat menikmati filem di panggung wayang.

Sanggup memandu 5 kilometer dan terasa dekat untuk ke supermarket, sedangkan kita merasa sangat jauh untuk memandu atau walau jaraknya hanya 100 meter untuk ke masjid.

Susah merangkai kata untuk dipanjatkan ketika berdoa atau sembahyang, sedangkan betapa mudahnya mencari bahan percakapan bila bertemu teman-teman.

Kita merasa sangat teruja bila menonton bola sepak yang agak lama, sedangkan kita menjadi terlalu bosannya bila imam solat Tarawih bulan Ramadhan membaca surah yang panjang.

Kenapa terasa berat dan susah sangat untuk membaca Al-Quran 1 juzuk sahaja, sedangkan novel best-seller 100 halaman pun habis kita khatam.

Orang berebut-rebut untuk ke depan apabila menonton konsert atau pertandingan bola sepak, sedangkan untuk solat berjemaah, berebut cari saf paling belakang supaya dapat keluar cepat.

Susahnya orang mengajak untuk berdakwah, sedangkan mudahnya orang menyebar gossip.

Kita begitu percaya pada yang dikatakan Surat Khabar, sedangkan kita sering mempertanyakan apa yang dikatakan Al-Quran.

Semua orang ingin masuk syurga tanpa harus beriman, berfikir, berbicara atau pun melakukan apa-apa....wajarkah???

Kita boleh mengirim ribuan jokes guna email, tapi bila mengirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berfikiran 2X.

Dan aku memilih Blog dan facebook untuk menyebarkannya......

Fikir2 kan lah...apa kita rasa...
semoga sama2 beroleh manafaat....

No comments:

awesome comments