A scribble of my mind and heart.....

Friday, February 18, 2011

HARI TANPA PLASTIK

Kat Penang dah dapat circular dari MPSP,
Kena declare hari tanpa plastik untuk 3 hari, senin till rabu.
Hmm...ada pro and cons, biasalah...
Kalau nak sediakan paper bag...fuhhh! mahal beb..

(Aku korbankan yellow pages tahun 2004)

Then,
ada kawan bagi idea, suruh recycle all the fliers
that was given by the company, usually on products info lah...
dari dia dok semak jer kat situ...kamipun buat bag kecik2,
cukuplah untuk isi barang semotek, yang kecik2 tu...


Bila dah start macam ni, ada 2 feedback berbeza,
biasalah...namapun manusia.
ada yang suka, ada jugak yang against


Yang suka,
katanya, 1.naper buat 3 hari jer...buat seminggu lah...
2.Hmm...sampai gomen suruh, baru nak buat...sepatutnya u all start lebih awal...
3.bagus..bagus..its good to safe the world...
Untuk dunia yang lebih bersih ...years to come


Yang tak suka pulak,
1.Alamak...ingat senang ka nak bawa beg shopping sana sini, kekadang lupa pulak,
2.Hah! Kena bayar 20sen untuk plastik, duit ni betoi ka pi charity? Ka masuk poket depa nii...
3.Stupid lah...untung la u all, tak payah keluar duit supply plastik kat kami...
Tapi...rasanya kena fikir juga apa yang akan kita tinggalkan untuk generasi akan datang..


aku?
cuma senyum dengar semua komen...tak tau nak respond lagu mana...

4 comments:

eni osman said...

salam kak khiroh...infact we all dah start since last year...bukan apa suka suka...pass tu eni mmg suka mesra alam punya bag, mmg duk buat collection shopping beg..he he...hubby selalu komplen beli lagi...masalahnya kadang kadang pi shopping terlupa nak bawa la pulak...he he...sebenarnya kalau pi shopping patut ada 3 bag shopping ni..beg utk barang basah,barang kering dan beg sejuk beku(utk daging daging dan ikan ikan)...

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Eni,
Hehe..baguih nyer, dah start lebih awai. Kak Kiroh masuk kategori yang selalu lupa bawa...then beli yang baru la. Kdg2 bila pk balik..org yang setuju/ tak setuju tu...depa ada reason masing2...tapi apa salahnya susah dulu untuk kesejahteraan masa akan datang..ter tak. Dah lawat blog masakan Eni tu...rajin nyer masak, ingat nak link..tapi belum sempat nak buat...will do that soon.

wira2u said...

Dekat Terengganu plak dah start tak pakai beg plastik setiap hari sabtu..

Packy @ Mawar Merah said...

Hai Wira2u,
Thanks sebab tinggalkan komen...haha, bagus tu...Penang last year pun sehari jer...this year dah up jadi 3 hari...

awesome comments