A scribble of my mind and heart.....

Saturday, February 5, 2011

TRIP TO 'BERISBANE'



Dah lama plan nak ke ladang anggur BERIS VINEYARD di Empangan Beris. Mula2 discover tentang plantation ni melalui RTM, pastu try google...hmm, menarik! Kebanyakan blogger yang pernah pi semua dok puji.

First time, ajak Lin pi, masa tu ada kes pembunuhan Dato' Soosilawati, Lin takut...dia cakap ' hee...taim orang kene bunuh kat ladang, hang pulak ajak aku pi ke ladang...secluded area plak tu..' Then...ajak Ida PK, dia pun sibuk semanjang, pastu semua orang diam jer..

Then, masa reunion, nama Berisbane ( Tasik Beris), Rio de Jenerih (Jeniang) dan Sikney (Sik) asyik keluar dalam komen dalam fesbuk. Semua orang dok musykil...apa la kami dok merapu meraban. Ada yang sangka, kami memang betoi2 nak buat trip pi obesi..hehe...lawak arr..

Tup..tup..Ida PK mendahului kami, dia pi dulu dengan anak2 dia, jeles pulak tengok gambar2 yang dia upload kat fesbuk. Aku dan Lin...plan lagi, tapi asyik tak dapat cari masa yang ngam jer.

Then hari sabtu (5 hb), aku aku dapat melepaskan diri, ajak Lin dan ingat nak ajak Kak Mun sorang, tapi Lin tak boleh ikut...tuntutan untuk merealisasikan peranan ibu mithali...maka aku mohon keizinan Lin nak pi dulu, balik malamnya..ajak anak sedara O'aa dan U'ja ikut sekali.



Perjalanan dari Kepala Batas mengambil masa 1 jam 20 minit, kami bertolak pukul 10am dan sampai sana pukul 11 lebih. Ramai juga pengunjung...tengok saja pemandangan cantik di Tasik beris tu, memang dah jatuh hati. Ladang anggur tu betul2 tepi Tasik Beris tu.

Jom layan gambar...


Kebun anggur yang ditanam dalam satu kawasan berpagar, untuk masuk kene beli tiket RM 3.00 sorang dan boleh masuk 10 minit jer...


Lorong memasuki kawasan tanaman, ada area yang berbuah...ada yang tidak.

My sis and nieces. Tidak dibenarkan memetik buah...sekadar pandang dan ambil gambar jer. Kalau nak makan kena beli kat kedai produk Vineyard tu sendiri. Ini eksyen jer...macam nak petik jer...



Cantik buah dia, manis dan segar..kerup kerap rasa dia. Lebih sedap dari yang diimport. Sebab yang import tu entah berapa minggu atau bulan baru masuk ke mulut kita.


Grapes hitam pun ada...tengok buah dia yang bulat tu...rasa cam nak telan jer....


Chinese new year, tapi ramai juga chinese yang mai beraya di ladang anggur, depa ni dari BM

Tak semua area dibuka untuk kunjungan, cuma satu atau dua bahagian setiap masa. Ada area yang belum berbuah. Menurut kata adik yang kerja kat situ...pokok yang ditanam boleh tahan 20 tahun...worth la kan.

Ada kemudahan tandas dan surau, so...kalau nak solat tak payah cari jauh2. Tapi actually...kalau pi sini tak ada la lama sangat...unless kalau nak explore area tasik dan chalet kat situ.

Kat sini juga ada dijual segala produk anggur, dari buah segar, jus, sabun sampailah karipap anggur. Karipap yang 'nalla' punya besaq...mak cakap besaq kerbau...hehe. Tempat makan ni sementara ja...depa ada cafe sendiri, tapi masih under renovation,
( gambar cafe kat bawah...betul2 kat tepi tasik.)





Kawasan ni memang cantik, tapi untuk sesaper yang teringin nak pi..dinasihatkan pi awai sikit supaya tak ler panas terik lit lit nanti. Ladang ni dibuka pukul 8 pagi sampai enam petang. Menurut kakak yang kerja kat situ..elok mai awai pagi atau selepas pukul empat. sebab waktu tu suhunya just nice.

2 comments:

eni osman said...

salam kak khiroh...bestnya tgk ladang ni...Beris kat mana tu..Perlis ka...teringin nak pi jugak...kak khiroh inbox detail dia kat fb eni boleh ka....terimakasih...
:berblog sambil tgk drama raya cina melayu...

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Eni,
Memang best nie, tu pun tak explore betoi betoi...
Yang membanggakan, plantation ni milik bumiputra, dan dia punya layout entrance memang cantik.
Nanti Kak Kiroh bg Eni details thru fb.

awesome comments