A scribble of my mind and heart.....

Friday, May 20, 2011

LAKSA JANGGUS

Pernah makan laksa janggus? Aku pun baru dengar yang that is the most famous laksa in Penang. So, on wesak day baru2 ni, i went there with few of my friends, the same group of friends. We took the new road to Balik Pulau, known to everybody as jalan bukit baru.


Berenti sekejap kat hill side, tempat untuk sight seeing. Tapi, baru jer parking, dah ada rintik2 ujan. Kena cari tempat berteduh, bila hujan dah bertambah lebat. Alhamdulillah! Ada kerusi meja di gerai yang tak dibuka. Kami bekfas kat C2, Leha brought her tasty and delicious roti jala n kari ayam and Sanah tapau bread butter pudding.


Kabus selepas hujan...macam kat genting jer...Stranded kat sini
dekat satu jam jugak la....

Lepas solat kat Masjid, pick Tini dan Rodiah. Rumah depa dekat2 sini ja. So tak payah tercari-cari jalan...ada human GPS. Laksa Janggus ni, lokasinya dekat Kampung Perlis, Balik Pulau. Dipanggil laksa Janggus, bukan sebab dia boh pucuk janggus. Tapi sebab dekat dengan lokasi kedai tu...ada pokok janggus. Kecik pulak tu...hehe



Dari jauh, dah nampak kereta berbaris parking kat tepi jalan. Hmm...rasanya, tak pernah tengok orang pulun nak makan laksa sampai macam ni. Kat sini, self-service. So, jangan dok tunggu2 orang ambil oder. Semua kena ambil sendiri...tapi comfortable la...



Bukan sekadar laksa, ada juga bihun, koew teaw, pisang goreng and some other dishes. Pisang gorengnya pun sedapp...sebiji pisang, belah lima kut. Tapi very crunchy. Untuk yang gemar Laksa Penang Ok la. Aku lak peminat laksa kedah...so, lidah aku kurang sket la. Yang pasti...ia tetap sedap.

4 comments:

eni osman said...

salam kak khiroh...nak pi...nak pi....kalau laksa penang hidup....he he....

Norah said...

kak, aisyah suka laksa ni. tp besa makan sekali je, tu pun masa fahd setahun lebih.. haha..

apa beza laksa kedah ngan laksa ni?

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Eni...
Pi jangan tak pi. Tanya ler geng SGGS yang dok balik pulau tu...suh depa bawak. Tapi cik abang bawa pun ok jugakkkk...

Packy @ Mawar Merah said...

Aisyah,
Hehe...U dengan Arn dah mendahului kak ler nampaknya. Nanti buleh pi lagi...bawa the boys.
Laksa Penang biasanya dia boh lengkuas dan kuah a bit manis. Kalau yang kedah tu...tak der lengkuas...lain la rasa dia...

awesome comments