Dah dua kali raya buat biskut cornflakes yang crunchy dan melt in your mouth ni. Tahun lepas saya buat resepi dari Lily Hassan. Hasilnya sangat sedap. Tahun ni saya cuba resepi kakak saya, Kak Ani... yang ini lebih crunchy sebab bubuh vege shortening....
Resepi dari Lily Hassan
1 butter (250 gms) (scs, anchor, golden churn & yg sewaktu dgnnya)
170 gms castor sugar
280 gms flour
1 tsp baking powder
1 egg
1 tsp vanilla
cornflakes(keloggs)
cara2 membuatnya:
- pukul butter & castor sugar, masukkan telur, vanilla
- ayak tepung & baking powder, masukkan kedalam campuran butter
(adunan ni agak lembut, tak boleh dicanai)
- sudukan 1/2 tsp adunan kedalam bekas yg berisi cornflakes, cekup & atur dlm dulang pembakar
- bakar pada suhu 160 selama 25 - 30 minit.
Ini pulak resepi dari Kak Ani
4 oz butter
4 oz vegetable shortening
4 oz sugar
1 egg
lil bit vanilla essence ( saya tak bubuh sebab tak suka bau dia)
10 oz self rising flour
Kellog cornflakes
Cara buat lebih kurang sama ja... senang dan cepat siap. Tak adalah sakit pinggang macam kalau buat biskut makmur tu...
No comments:
Post a Comment