A scribble of my mind and heart.....

Sunday, August 7, 2011

ORANG KITA & MASAK2

Masak2

Hari cuti, aku take over dapur. Kesian Kak Mun, everyday dia masak...hari ni aku bagi dia cuti. Ingat nak buat Risoles, tapi alamak! Ada 2 bahan terlupa beli, susu dengan bread crumps. Kensel la...buat agar2 Nescafe jer la..


Untuk buka posa, aku masak Ikan tongkol gulai kelantan. Sedap ni. Sekali sekala, mesti terasa nak makan gulai kelantan ni. Resepi gulai Kelantan, kat sini.


Side dishesnya...buat sayur goreng campur jer, goreng ikan dan ikan masin goreng cili ( buat pembuka selera masa soq nanti).


Bisnes dan Orang Kita

Hari ni, pagi2, keluar nak cari bahan buat biskut, sebelum tu singgah kat my shop jap. Teringat kucing yang dok menumpang kat luar kedai tu. Kesian dia, kalau hari aku cuti, satu hari dia tak makan. Pi bagi dia makan sat la...

Then singgah kat one of the retail outlet kat situ. Aku ni, kalau nak beli apa2, selalunya beli kat kedai orang melayu la...walaupun mahai sikit. Bukan sebab aku ni racial, aku cuma nak tolong bangsa aku. Kalau kita tak support bangsa kita...sampai bila kita boleh tengok ada 'AHMAD SUPERMARKET' ke, ' ANA SOLEH DEPARTMENTAL STORE' ker...macam mimpi jer kan. Tapi rasanya, tak mustahil kalau kita sama2 support. Namun yang sedihnya...orang kita selalu kutuk bisnes orang kita, mahal sikit jer dah bah kembah satu kampung. Siap kempen jiran2 jangan beli. Bukan la semua orang fikir gitu, kebanyakan. Sedih.

Dan apa yang aku discover kat kedai tu lagilah sedih. Kedai tu is not very well kept. Semak dan kotor. Takpa la...aku pejam mata. Aku cari tepung gandum, tak ada dekat rak yang selalu simpan tu. Yang ada bungkus2 tepung yang nampak dah tak boleh digunakan. Aku toleh kiri dan kanan...nampak 2-3 kotak tepung gandum. Tersembunyi di antara kampit beras. Bila buka kotak tu...nahaaaih! Berlambak tepung kat dalam tu. Heran jugak, sebab apa la tak bubuh dekat rak. Bulan posa ni, mestilah org nak guna tepung, kalau simpan dalam kotak...sapa nak nampak???

Hmm...rasanyalah, pekerja yang diberi gaji tu kenalah amanah. Buat kerja betoi2, jaga bisnes boss tu, macam bisnes sendiri. Kalau buat kerja halai balai, tak replenish stock, tak simpan kemas2...lama2 boleh gulung tikar la perniagaan. Apa saja perniagaan pun la. Kesian kat tuan punya bisnes tu. Masa bayar kat kaunter tu, mulut macam nak cakap jer... tapi, tak terkeluaq. Nanti depa kata aku bizi body pulak. Hmm....entahlah!

4 comments:

Wani Fadhilah said...

Mak Tam, nampak sedapnya semua yg mak tam masak! memang selera kampung! rindu nya.. nurul kena bertahan setahun ni!! hehe

Packy @ Mawar Merah said...

Salam wani...hehe, org kampung, dia makan selera kampung la. Cepat no, buat bengkang tomeh tu...kalau jadi resepi dia...mak tam ikut nanti...

nik said...

kak.. biasanya kami panggil gulai tu gulai kunyit lengkuas.. klu guna telur masin pun sedap, jgn letak garam dulu.. dah pecahkan telur masin tunggu tgk klu tak masin baru masuk garam.. selain telur masin, boleh guna telur itik biasa dan telur ikan..

Packy @ Mawar Merah said...

Thanks Nik, bagi resepi baru. Tak penah buat dgn telur masin. Boleh la try...kakak kak Packy mmg hantu telor masin.

awesome comments