A scribble of my mind and heart.....

Monday, January 23, 2012

LABU MANIS


Semalam ( Ahad ), masak gulai labu. Resepi utara. Alah yang tarok cili kering, ikan bilis, jintan manis tu... Buat macam gulai lemak yang lain jugak. Ini resepi kegemaran. Tapi takleh buat selalu...kekadang jer.

Sebulan sekali, mesti ada agenda makan labu. Selalunya...buat masak lemak ajer ler. So, sebab asyik makan labu, buang biji labu...adalah yang ter'accident' tumbuh di depan pintu dapur.

Hehe...mula2, nak cabut jer, tapi...semua orang cakap sayang. Biar jerlah tumbuh...kut2 ada lekat buah. Kalau orang mai rumah, mesti heran tengok. Ada ka? Tanam labu depan pintu....


Cantik sangat bila dia merimbun menutup kawasan tu, nasib baik ada lorong nak masuk. Tap penah dibuat orang. Ish! Bila snap gambar, terlekat pula gambar kucing...Si Tepung Kepung dengan Dedek. Sibuk jer nak enter-frame. Heee...


Then suddenly, bunganya mula keluar. Cantik! Hijau versus kuning. Bunga ni...bila luruh, kudup yang tertinggal tu akan start jadi buah. Unfortunately, bila dah start jadi buah....ada yang di makan ayam, dan ada yang buruk tangkai. Satu pun tak lekat.


Petua orang tua-tua, kalau nak buah labu lekat dan terus berbuah, kena jangkit akarnya dengan tulang ikan. Hmm...rasanya petua ni, tak menyalahi hukum agama. So, kak Ah pun try ler. Cucukkan tulang ikan dekat akar utama tu....


Jeng... jeng... jeng... makanya, samada petua tu menjadi, atau co-incident pun tak taulah, buah pun starts growing bigger...bukan satu, tapi adalah dua tiga biji....


Lepas ni, boleh ler makan labu selalu....within reach..

2 comments:

kak cik said...

saya suka,saya suka... mak aku pun tanam serai, cili,daun kesum kat tepi pintu dapur jer. sesuai dgn anak2 yg tak berapa rajin nih. masa kuah mendidih baru g petik yg mana patut.

Packy @ Mawar Merah said...

Kakcik...aku lupa nak jawab komen hang. Kalu kat kampung...memang bleh tanam apa saja n semuanya within reach. :)

awesome comments