A scribble of my mind and heart.....

Monday, January 2, 2012

FAMILY'S GET TOGETHER

Ahad 1/1/2012
Aku buat stock check kat kedai,
Tapi kat rumah pula, planning nak buat makan2 among family.
Makanya...tak dapat nak tolong kekanda2 masak ( lega sebenaqnya...hehehe)
Tinggallah kak Mun, Kak Ah dan Kak Arah dok bersilat.

Stock check habis pukul 12: 15 Tengah hari,
balik terus lepas tu
 Bila sampai umah, semuanya dah siap masak, cuma tinggai nak goreng daging jer,
Kak Arn (SIL) yang amek peranan tu, sebab Abe dio suko daging goreng yang dimasaknya.

Ini gambar lauk2 yang siap...
menunya adalah...

1. Kari Ayam kampung dengan betik

Ayam kampung yang Abang Man bela kat umah dia, selamat 4 ekoq jadi gulai....


2. Kari ikan

Special untuk mak yang tak makan ayam.

3. Kerabu Pucuk Selom

Resepi yang Kak Arah suka buat

4. Ikan Talapi Bakar

Kata anak penakan aku, Kotat...ni bukan bakar pakai bara...tapi pakai api. Sebab hangit.

5. Sup Tulang

Sepatutnya Sup Tulang ni, nak buat Sup Siam, tapi sebab chef kena buat stock take...jadi sup biasa jew ler...

6. Sambal Belacan



7. Ayaq Asam


Selain lauk2 ni, ada telapia goreng, ayam goreng dan daging goreng...
tak sempat nak snap gambar.


Pukul 1, dan siap untuk makan
Tok Besan Kak Rah pun mai juga suami isteri...
Jom layan gambar...

Siap sedia nak hidang makanan...
Anak2 dare makan dulu...
Grup orang lelaki, ipar-duai...belom cukup korum...
Mak dengan tetamu...

CuCu Penakan

Untuk tatapan Kak Ani kat USJ..
Kat bawah ni gambar cucu penakan...

Nur Auni Ayeesha

Hani Darina

2 comments:

eni osman said...

best2....meriah sungguh...makan pun best...lauk pauk kg....:)

Packy @ Mawar Merah said...

Eni, kalau gether2...kena lauk kampung la. Lagi best kalau ada gulai rebung ka, nangka ka...walla!!!

awesome comments