A scribble of my mind and heart.....

Thursday, July 12, 2012

HATI


Rasulullah s.a.w. kata, sampaikanlah walaupun satu ayat. So hari ni, ada mood nak berdakwah sikit. Kebetulan, masa cabut gigi 2 hari lepas terbaca artikel ni kat majalah Anis. Jom share!

Tapi hari ni, malas nak menulis dari hati dan otak sendiri. So nak copy ang paste jer. Apapun ke' dahnya, yang penting, ilmu itu disampaikan. Betul tak?

Hati adalah antara organ penting dalam badan. Secara saintifiknya, ia adalah orgen homostasis. Fungsi utamanya termasuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma dan menyahtoksik darah.

Namun, simboliknya di dalam hati tersimpan emosi dan perasaan. Malah, ia merupakan 'organ' yang perlu dijaga dengan baik agar tidak dibusukkan dengan sifat-sifat keji yang datangnya dari manusia sendiri.

Hati, dalam Islam sangat dititiberatkan. Malah, sebagai seorang Muslim, wajib baginya menjaga kesucian dan kebersihan hati. Sebaik baik hati yang dikasihi oleh Allah Taala ialah hati yang suci murni dari segala kebatilan dan keraguan, bersih dari segala aneka rupa kejahatan. Hati yang sentiasa tunduk kepada yang hak dan petunjuk yang diliputi oleh kebajikan dan kebaikan.'Copy and paste' dari HASRULHASSAN.COM


Ringkasnya fungsi hati secara Islamiknya adalah;
1. Hati adalah raja di dalam kerajaan diri.
2. Hati adalah nilaian Allah terhadap hamba-Nya.
3. Hati adalah wadah untuk hidayah, iman dan taqwa.
4. Hati adalah penentu keselamatan pada hari akhirat.
5. Hati menjadi rebutan antara Malaikat dan syaitan.
6. Hati adalah kamar ketenangan di dalam diri manusia.
7. Hati adalah sumber himpunan rasa yang ada di dalam diri manusia.


Untuk mengelakkan penyakit-penyakit simbolik bagi hati seperti keluh-kesah dan hilang ketenangan, kita perlu melihat kepada punca utama yang membiakkan 'wabak' penyakit hati ini.
Sebab yang mematikan hati;
1. Makanan dan minuman yang haram atau syubhah.
2. Dosa dan maksiat.
3. Dosa khusus yang berkaitan dengan ibu-bapa.
4. Menjauhi majlis ilmu.
5. Bersahabat dengan orang yang buruk akhlaknya.
6. Cinta dunia.
7. Mengabaikan ingatan terhadap akhirat.


So, untuk hidupkanlah hati  dan kembalikan fungsi hati kita, kita kenalah disiplinkan diri dengan perkara-perkara berikut;
Hati yang hidup;
1. Menjaga persoalan halal dan haramnya rezeki.
2. Mengawal diri dari mungkar dan maksiat.
3. Memperbanyakkan istigfar dan taubat.
4. Istiqamah dalam mengunjungi masjid.
5. Meyintai majlis ilmu.
6. Bersahabat dengan orang yang baik.
7. Memperbanyakkan zikrullah dan membaca Al-Quran.
8. Banyak mengingati mati.
9. Bersifat pemurah.

Hadith Rasulullah s.a.w.
An-Nu’man bin Basyir berkata:  “Saya mendengar Rasulullah saw bersabda, ‘Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat / samar, tidak jelas halal-haramnya), yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Barangsiapa yang menjaga hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan, barangsiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti penggembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahwa setiap raja mempunyai tanah larangan, dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. Ketahuilah bahwa di dalam tubuh ada sekerat daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila sekerat daging itu rusak, maka seluruh tubuh itu pun rusak. Ketahuilah, dia itu adalah hati.‘” (HR. Bukhori)Photobucket

No comments:

awesome comments