A scribble of my mind and heart.....

Friday, September 2, 2011

PUSARA AYAHANDA

Hari Raya kedua...

Me and my sisters pi ziarah pusara ayah. My Ayah passed on 6 years ago, but i remember and smell him still. Gone, but leaving behind sweet memories that will always lingers on...forever. Huhuhu...bila raya, ingatan pada ayah, makin kuat. Dulu2, kalau raya, pagi2 lagi, lepas solat subuh...ayah akan takbir sambil duduk kat kusyen. Suara takbir tu selalu kejutkan aku yang liat nak bangun ni. Syahdunya bila ingat semua tu...Sampai sekarang, tak sehari pun berlalu tanpa aku mengenang ayah.

Kami berlima, ...tanpa another three ( yang tak balik beraya dan yang kurang sihat di hari raya)...mengatur jejak ke pusara ayah...

Sampai kat masjid, ambil wuduk dulu....

Back to nature...pemandangan yang mendamaikan dalam perjalanan, hendaknya perjalanan ke barzakh juga begitu. Tapi, cukup ke bekalan kita nanti?
Ini sebenarnyya lokasi permainan masa kecik2 dulu...

Scenery on the other side of the bridge, nak ke kuburan, kena lalu titi kecik yang muat sebiji Kancil

Tempat ayah bersemadi, semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat Allah...Aminnnn...
"Daripada Abu Hurairah Radiallahhuanhu, bahawasanya...Rasulullah s.a.w. bersabda...
Apabila seseorang anak Adam itu mati, akan terputuslah daripadanya segala amalannya kecuali tiga perkara; Sedekah yang berterusan manafaatnya, ilmu yang dimanafaatkan atau, anak soleh yang mendoakan baginya."

Dan, aku tak tahu, sejauh mana aku boleh dikategorikan soleh tu...tapi aku akan sentiasa memanjatkan doa untuk ayah lewat setiap solat dan tak lupa juga menitipkan bacaan ayat2 suci jika berkesempatan. Hanya itu yang mampu aku buat...

Tempat kembali yang entah bila....ziarah kubur, mengundang keinsafan dalam diri..


Do’a Ketika Ziarah Kubur


َالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الدِّيَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُسْلِمِيْنَ، وَإِنَّا إِنْ شَاءَاللهُ بِكُمْ لاَحِقُوْنَ وَيَرْحَمُ اللهُ الْمُسْتَقْدِمِيْنَ مِنَّا وَالْمُسْتَأْخِرِيْنَ أَسْأَلُ اللهَ لَنَا وَلَكُمُ الْعَافِيَةَ. 
Assalamu’alaikum ahladdiyaari minal mu’miniina wal muslimiina, wa inna insyaa Alloohu bikum laahiquuna wa yarhamulloohul mustaqdimiina minnaa wal musta’khiriina as alullooha lanaa walakumul ‘aafiyata.

“Semoga kesejahteraan untukmu, wahai penghuni kubur dari kaum mukminin dan muslimin. Sesungguhnya kami Insya Alloh akan menyusul, ( semoga Allah Ta’ala memberikan rahmat kepada orang-orang yang (telah meninggal) terlebih dahulu diantara kami dan orang-orang yang akan datang)

Untuk adab berziarah kubur menurut Islam, boleh baca kat sini...moga sama2 bermanafaat...


Melangkah pulang setelah menitipkan bacaan Yaasin,
Selamat tinggal ayah, kami balik dulu...

No comments:

awesome comments