A scribble of my mind and heart.....

Friday, December 30, 2011

PANADOL..myth and misconception


Lately, beberapa kali terbaca mesej tentang Panadol yang orang post kat FB. Kalau sekali baca, macam menakutkanlah. Tapi untuk kami dari medical line...looks like something is wrong somewhere. Artikel tu hanya macam karangan tanpa apa-apa fakta. Sekadar dengar orang tu cakap...dengar orang ni cakap.

Contohnya, macam kat bawah ni...


Sikap Doktor;

Tulisan dalam petikan itu... 

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.


Hmm... katanya doktor yang dikenali tu kerja kat hospital, dan dia sendiri tak ambil Panadol bila sakit. Kalau tak ambil tu boleh percaya la, sebab maybe dia ambil yang lebih kuat. 


Tapi, kalau Doktor kerja kat hospital gomen...Panadol or Paracetamol (PCM) ler yang dorang banyak prescribe untuk kes-kes yang biasa. 


Tak kanlah doktor tak ada hati perut, dah tahu Panadol or PCM tu bahaya, masih prescribe pada pesakit. Takkan lah doktor tu ada sikap tak bertanggung jawab macam tu, menyembunyikan informasi tentang bahaya ubat tertentu, tapi terus juga prescribe kat pesakit. Rasanya, mana2 doktor pun tak setuju...tak caya tanya Dr Inahar Ali.


Dalam kes farmasi pulak. Hee...hari2 ada juai Panadol n PCM ni. Takkanlah juai ubat nak bunuh orang...

Bahaya dan Lima tahun???

Tulisan dalam petikan itu... 
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Panadol memanglah bahaya kalau diambil dengan dos yang tak betul, or berlebihan. 

Perlu diakui, bukanlah tak ada kes2 keracunan Panadol. Banyak. 



Bahkan kalau terlebih ambil, memang boleh sebabkan kerosakan hati dan kadang2 kematian. Even ada juga report on kidney problems. Tapi semua tu terjadi disebabkan Panadol or PCM diambil melebihi dos yang dicadangkan, jarang2 terjadi kalau kita ambil ikut sukatan yang betul.

Mana ada Panadol tinggal dalam badan selama 5 tahun! Makan benda lain semua keluar, tak kan Panadol jadi camtu. Menurut repot dalam The Medical Jounal of Australia;

Healthy people are usually able to metabolise paracetamol, most of which is excreted from the body in urine. But the drug accumulate in people with risk factors, rendering even a normal  dose toxic.

Walau macam manapun, individu yang sihat, selalunya mengeluarkan Paracetamol dari badan cuma dalam jangkamasa beberapa jam. Menurut Paracetamol Information Centre;

Paracetamol does not accumulate in the body following normal doses.

Paracetamol is rapidly absorbed, the soluble form being being absorbed faster than the solid form. The peak blood level for both forms is similar and usually less tahn 20 mg/litre following a 1000 mg dose. Peak serum level usually occur 30 minutes to 2 hour after ingestion. Elimination from the body is rapid with a half-life of about 2 haour.

Kurang keberkesanan;

 Tulisan dalam petikan itu...

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.


Anggapan tentang berkurangnya kesan Panadol ( berkurangnya pain treshhold) jika diambil dalam jangkamasa panjang cuma sekadar ' statement tanpa disokong oleh mana2 kajian.


Satu dos Paracetamol, boleh meningkatkan 'nilai ambang rasa sakit' seterusnya mengurangkan rasa sakit.


Nak baca lagi tentang misconceptions abou Panadol,
boleh klik dab baca kat SINI.


Conclusion;


Jangan percaya 100 peratus apa yang anda baca di internet.
At the same time, berhati-hati dengan pengambilan ubat anda...
Ikut peraturan dan jangan melebihi dos yang ditetapkan.
Untuk info, refer kat SINI


Eat right, exercise regularly, die anyway....Sooner or later..


 

2 comments:

EL MARIACHI said...

saya sekarang tak ambil panadol tapi ambil Indometachin untuk sakit Gout saya...

Packy @ Mawar Merah said...

Salam El... Indo is better in managing ur pain kalau compared to Panadol. Tapi ada sket gastric effect la...
Ada Gout? Hmm...depa kata, gout penyakit orang kaya. Tapi lepas dapat gout, habislah nikmat makan. :)

awesome comments