A scribble of my mind and heart.....

Friday, April 30, 2010

MAMAK

Lebih kurang macam ni ler rupa moto mamak juai kueh

Antara memori yang pasti tak dapat dilupakan sepanjang menghuni hostel SGGS, ialah Mamak penjual kueh setiap pagi pukul 10 dan setiap petang pukul 4...selalunya time2 gini, kami baru habis ke kelas prep (persediaan belajar). Adat dok kat hostel, selain main meals...tak ada apa yang boleh dibeli untuk dikunyah di kawasan hostel, kalau bernasib baik, ada family mai visit, ada ler bekalan roti kering untuk di cicah dengan air. So...membeli kueh mamak ni kira agenda yang ditunggu-tunggu tiap2 hari, macam pak penakan (uncle) kami jugak ler mamak nie...hahaha....

Bila dengar signal moto Mamak jer, maka bertebaran ler kami lari turun...sampai tak menang tangan Mamak nak melayan kami. Serba-serbi yang dijual oleh Mamak ni, nasi lemak, bihun, mee, kuih muih...especially kueh india macam Vadai dan Masavadai ( betul ker aku eja ni?). Apa ajer lah yang dibawa Mamak ni, kami belasah jer, masa tu bab kebersihan dan sources kuih muih tu tak penah terfikir, tapi rasanya halal dan toyyib. Teringat masa jumpa Amiza during reunion hari tu, dia dok bercerita memori waktu membeli kueh Mamak. Kata Amiza, tepung talam Mamak sedappp...tapi bila nak beli tu, dia siap ajar Mamak suruh lapik plastik dan jangan sentuh langsung dengan jari....

Aku pulak selalu dapat makan free...ada2 saja yang disedekahkan Mamak untuk aku, bila nampak aku, dia akan panggil aku 'cucu keecik...cucu keecik'...almaklum, dari dulu sampai la ni aku memang kekurangan inci, tak besaq2. Pendek kata kalau aku beli apa2, mesti aku dapat something tanpa perlu membayar. Suatu hari ayah datang melawat aku kebetulan dengan waktu Mamak datang berjual, semasa ayah nak belikan aku kueh, Mamak bagitau kat ayah yang dia ada sorang cucu kat India sebijik macam muka aku, sebab tu dia selalu bagi aku makan free...( dalam hati aku, aku percaya 50-50 jer).

Then suddenly, ada satu ketika tu Mamak yang biasa berjual tu tak nampak kelibatnya lagi, ada sorang mamak baru yang menggantikannya. Suatu hari tu, bila aku nak membeli kueh...aku perasan yang mamak yang baru ni asyik dok pandang muka aku. Bila aku nak bayar jer, mamak tu cakap " Cucu punya muka, sattu bijik sama itu Mamak cucu Yindia duduk"...hmmm...maka sah ler, aku memang ada kembar kat India nun...hahaha...Menurut mamak yang baru ni, Tok Wan aku tu balik India sat sebab sedara dia sakit....hehehe....

Bercerita pasai kembar kat India, teringat pulak incidence masa pi umrah few years back. Kami kene transit kat Bombay naik Air India, semasa aku hulurkan ticket kat one of the air stewardess, dia menunjuk ke arah laluan ke sit aku sambil bercakap dengan aku dalam bahasa Hindi...hahaha...tetiba masa tu aku rasa aku ni ada iras2 Pretty Zinta la plak (perasan ler tu), then dalam flight aku kena usik dengan hero India yang mukanya macam Kamal Hassan, sampai tak aman aku nak duduk..aku wonder, agaknya ada ker tak salasilah family aku dulu2 yang mai dari India?

4 comments:

norah said...

kak,

Masa my time pun still ada mamak jual kueh after prep pagi ngan ptg tu.. Ntah yg sama ke tak ye.. U made me miss my sggs days.. Huhu.. Dulu aisyah suka makan nasi lemak ngan pak tongko.. Dia punya nasi impit kuah kacang pun sedap gak.. during ur time dah ada malam mesra tak? Cite la pasal mlm mesra plak.. Hihi..

Packy @ Mawar Merah said...

Hee...Aisyah, mamak lain kut, I'm your super2 senior...tapi ya la, lupa pasai pak tongku yang sedap tu. Malam mesra pun ada during our time, tak bleh lupa tau...kak ada buat persembahan Pancasitara lagi...hehehe..funny ler bila ingat semua tu, gambar pun ada lagi. Tengok ler...nanti kalu ada idea, I'll write....

nieb said...

salam sis,

nostalgia ni..suka sgt ngan bihun dan koay teow goreng dia..mana penah jumpa sesedap camtu..lps prep pagi tu yg lapaq sgt..sekali beli mesti dua bungkus punya..mamak time kita tadak jual nasi impit..

time prep ptg plak..suka ngan tauhu sumbat dia..

selain malam mesra..acara yg ditunggu adalah annual dinner..mesti grand punya..

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Nieb,

Yup, tauhu sumbat yang best in the world...rasanya masa tu apa jer mamak juai...cam sedapppp sangat.

Malam mesra dan annual dinner, mmg yang paling ditunggu...masa tu, itu jer lah sumber hiburan kita. kalau ada akademi fantasia masa tu, rasanya abih budak SGGS pi uji bakat...hehehe...

awesome comments