A scribble of my mind and heart.....

Friday, April 2, 2010

POSE MAUT

Kali ni cerita Nonet lagi....kalau dia tidur, macam2 pose yang keluar, salah satunya macam pose maut kat bawah nie...hahaha.....


Baru2 ni ada bulldozer @ cari makan (ikut term org kampung aku) dan @ gedok-gedok ( ikut bahasa Paan masa umur dia 4-5 tahun, la ni dah 17 tahun), mai korek tanah kat rumah...apalagi Nonet berlari susup sasap dalam rumah, bila buka pintu jer...terus lari masuk hutan...sampai nak maghrib baru balik. Tiap kali ada bulldozer dibawa ke rumah aku utk kerja2 tertentu...tulah perangai dia, rasanya dia takut dengan bunyi benda tu kut. Bila balik..panjat katil...tidoq sampai tak sedar2, dengan macam2 pose....

Baru2 ni jumpa sekor kitten kat depan kedai, actually malam sebelumnya masa aku nak balik rumah, dah nampak kitten tu dok merayau-rayau...kesian jugak, tp aku buat hati kering jer, sebab kat rumah dah ada 7 ekor kittens. Tapi the next day bila mai keja...aku nampak that kitten dok tidur bawah keta tepi jalan...kesian pulak. At last..aku bawa balik juga, 2-3 hari dia takmo makan, ingatkan nak pendek umur dah... tapi alhamdulillah sejak semalam, dia dah mula makan ikan. Disebabkan warnanya sama dengan kitten2 yang ada kat rumah, mak tak perasan sangat...kalau mak perasan, siap ler aku kena leter...hahaha....

6 comments:

terrarosa said...

Salam Kak Mawar ,
uik dah besar panjang pun, nak kena marah dekat mak lagi kikiiikii...
lor mak kak mawar tak perasan ke dengan pertambahan kitten yang ada.

saya pulak dah lama tak ada kucing betina, tiba2 dengan kehadiran Boboy, baru bleh terasa yg kucing betina jauh lebih manja dan setia.
Nonet tu betina kan ?

Packy @ Mawar Merah said...

Terra,
Wpun dah nak senja..bab kene leter tu biasa ler..hehehe...dia bukan leter direct, dia leter bg tempias..kita yg rasa, bak kata pepatah 'sapa makan cabai, dia ler rasa pedaihnya'..heeee....

Kittens selalu byk..tapi tak sempat besaq..kena penyakit...2-3 ekor jer yang survive selalunya.

Nonet ni mmg kucing betina...'Boboy' tu nama jantan, tapi betina kannn!

nabella said...

Ala tome2...chek ada Amin..hang ada Nonet..k lah tu..kelakar tul gaya nonet tido...

Packy @ Mawar Merah said...

Cikna,
Huhuhu...aku ada Nonet pun cukup ler, sebagai terapi minda, lagipun Nonet tak pandai melawan..hehehe...Kalau aku sedih, dia cam faham jer....

norhanan abdul rahman said...

kiroh, Blacky pun tidog style ni..terlentang, skrg dia tgh sedih sebab Tomato dah 2 minggu xbalik. agaknya stray cat mmg mcm tu kot, depa ingat balik asal usul depa,unlike Blacky aku adopt dari vet...mmg tnsion dok cari Tomato..dia mmg manja dgn Tomato..suka tidog/menempek sebelah Tomato

Packy @ Mawar Merah said...

hee..Arn,
Tu lah hari tu aku nampak post Ilyas about his cat missing, ingat nak tanya hang tapi lupa. Tomato ni jantan ker Arn...kucing jantan selalu gone missing ler....kat rumah aku dah banyak ekoq hilang macam tu jer...

awesome comments