A scribble of my mind and heart.....

Thursday, March 3, 2011

RINDU AYAH


These few days, aku rindu sangat kat arwah ayah. Mungkin bukan aku sorang saja kut, sebab family member yang lain pun dok bercerita tentang ayah.

Pagi tadi, masa tengah tonton rancangan Mukhaddimah kat TV9, ustaz bercerita tentang adat sambut tetamu. Macam mana bila tetamu datang ke rumah...kita dikehendaki memberi layanan terbaik pada tetamu (Ustaz kata, macam 5 star hotel). Jangan jadi sesetengah orang, dah la tak suka berziarah, orang nak berziarah ke rumah pun dia tak suka.

Mak yang sedang menonton sama, tiba2 bergenang airmata. Dia teringat kat arwah ayah. Memang salah satu perangai ayah sewaktu hayatnya ialah...dia suka meraikan tetamu. Kalau ada orang mai ke rumah, dia mesti minta mak masakkan apa2 untuk tetamu makan. Kalau time makan ( ayah suka kata 'pema'), walau tak ada apa2 nak dibuat lauk masa tu...cukuplah sekadar yang paling basic, ada ikan goreng, sambal belacan dan ulam-ulaman. Bagi dia...yang penting tetamu makan. Kami pulak yang dok merungut kat dapur, malu kat tetamu, sebab tak ada lauk sedap nak dijamu.

Nampaknya, sifat baik ayah tu cuma tempias sikit saja pada kami. Ada lagi side diri yang perlu diubah...perlu muhasabah dan memperbaiki diri.....

Rindu sungguh dekat arwah, macam masih terbayang senyuman manis yang selalu terukir di bibir. Hmm...dah lima tahun ayah pergi tinggalkan kami...namun setiap hari, rindu itu pasti betandang. Al fatihah untuk arwah ayah.

My father...he didn't tell me how to live; he lived, and let me watch him do it.

2 comments:

rinn said...

salam packy....sedih pulak baca n3 awak nie...tetiba saya rindu kat ayah saya yg berada di kg..sob sob sob sob

Packy @ Mawar Merah said...

Salam rinn, berbaktilah sewaktu parents kita masih ada sebab saat kehilangan mereka, tak mampu nak diungkap dengan kata2.
Tak seharipun berlalu tanpa ingatkan ayah. Miss him so much...huhuhu..

awesome comments